Pokličite nas
+386 (0) 8 384 34 70

Pišite nam
info@vilapodvin.si

Delovni čas restavracije
Trenutno zaprta

TripAdvisor
Obiščite nas

Rezervacija sob
Booking

Facebook
Spremljajte nas

Instagram
Spremljajte nas

SVET PO KONCU PANDEMIJE

Svet po koncu pandemije

Kontrolirani kapitalizem ali demokracija z močno socialno državo?

Zakaj so vsi ukrepi usmerjeni v ohranjanje obstoječega stanja, če pa tako kot je bilo, nikoli več ne bo!

Bodimo optimistični, a realni!

———————————————————-----------------------------------------------------------------------

Ostali smo doma. Nekateri neradi priznamo, da smo si oddahnili! Ugotovili smo, da smo bili preobremenjeni, da je čas letel mimo nas, da je nasa telesa in dušo preveval kapitalistični mehanizem, da so bila čustva pozabljena... Sami nismo imeli moči izstopiti, se ustaviti, si vzeti časa za premislek...

Mesec in pol traja karantena, še vedno se odklapljamo od starih vzorcev, jih kritično preverjamo, iščemo pluse in minuse. Obenem snujemo nove načine delovanja. Želja po življenju in preživetju je močna. Preigravamo možnosti bodočnosti. Kaj si želimo v osebnem življenju, kaj v poslovnem, kaj kot del stvarstva? Kako ustvariti harmonijo osebnega, poslovnega, narave?

Osebno pogrešam resno razpravo o usmeritvah družbe, sistema v prihodnosti. Zakaj so vsi ukrepi namenjeni ohranjanju obstoječega stanja, ko pa tako kot je bilo, nikoli več ne bo!!

Jasno je, da se je svet, v prvi vrsti pa turizem in z njim gostinstvo, ustavil, da dela še nekaj časa ne bo. Ko bomo ponudili turistično-gostinsko kapacitete na trgu, jih bo preveč, preveč, za dolgo... Koliko turističnih in gostinsko podjetij bo propadlo? Po črnih napovedih bo upad v turizmu in gostinstvu letos celo 80%. Turizem v BDP Slovenije zavzema 13%. Ukrepi vlade gredo v smer ohranjanja obstoječega stanja, ohranjanja delovnih mest, kar je podaljševanje agonije in zapravljanje časa. Kar je zavajanje nas vseh! Ker miljonov turistov letos ne bo.

Razmišljajmo o alternativnih delovnih mestih. Takoj. Načrtujmo alternativne delovne procese, organizacijo dela, da, ko odpremo, začnemo z novimi vrednotami, ki bodo udejanjene v vseh naših storitvah. Postavimo nove kazalnike uspeha v podjetjih, ki slonijo na teh vrednotah...

V naši panogi bo dostava hrane še nekaj časa edina možnost preživetja, seveda v zelo skrčeni obliki.
Dobra organizacija novih delovnih procesov (tudi s povezovanjem s “konkurenčnimi” podjetji) znižanje plač vsem (tudi menedžmentu), vključevanje lokalnega, skrajšanje delovnega časa, skrb za okolje, ustvarjalnost sodelavcev, več prostega časa za sodelavce in za družino, vavčerji za potovanja... lahko pripomorejo k ohranitvi delovnih mest, ki pa bodo drugačna. Življenje bo drugačno! Naj bo bolj polno in počasno!

Vsi ukrepi na nacionalnem nivoju pa gredo v smer nadzorovanega kapitalizma (deluje na Kitajskem, lepo je predstavljen v dokumentarcu American Factory). Si želimo še več delati, postati pravi novodobni, nadzorovani sužnji, zapostaviti družino, pozabiti na kulturo, umetnost, uničiti naravo??? Želimo zamenjati vse vrednote za gonjo za denarjem in biti pod stalnim nadzorom? Smo sposobni aktivno pokazati, da tega ne želimo? Smo preveč uspavani?

Kaj pa močna socialna država?
Si predstavljate, kako bi prosti trgi brez intervencije držav poskrbeli za vse v času virusa? Kako bi za nas vse poskrbele zasebne zdravstvene ustanove? Najhuje je v Ameriki. Le zakaj?

Če želimo ohraniti človečnost, prave vrednote, ki jih je kriza naplavila (altruizem, skupnost..) ki nas delajo ljudi in naravo, je demokracija z močno socialno državo, enakimi možnostmi dostopa do zdravstva, šolstva, umetnosti in kulture, enotni temeljni dohodek, krajši delovni čas... edina opcija.

Nujni so novi kazalniki uspešnosti kot so sreča in zadovoljstvo, zdravje, ustvarjalnost prebivalcev, ohranjenost narave, trendi gibanja stresa, bolezni povezanih s stresom...

Zakaj ne bi Slovenci enkrat pokazali svojo drznost, znanje, ustvarili in predstavili nov način življenja in organizacije družbe na pravih vrednotah, vodili vse v pravi “NE, NE, NE krasni novi svet” in končno postali svetilnik Evrope?

Narava nam bo hvaležna! Poslala nam je virus 🦠, da se ustavimo. USTAVIMO! Saj svet bi brez te ustavitve kmalu počil 😢! Ker nam nikoli ni bilo dovolj! Kako že govori univerzalno načelo:”Kar daš, to dobiš”!

Sedaj pa smo kar naenkrat SREČNI doma. In po dolgem času smo dojeli, da SMO!

Zapisala: Marcela Klofutar (april 2021)

DSC_2800DSC_282328db41cfe625d9581658-smlednik-kuharji.

« nazaj na seznam
Rezervacije in informacije
Za vsa dodatna vprašanja ali informacije vas prosimo, da nas pokličete na 08 384 34 70 ali nam pošljite sporočilo.
Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.


Z oddajo obrazca soglašam, da lahko interno obdelujete moje osebne podatke vnešene v spletni obrazec in jih uporabljate za namene izvajanja komunikacije vezane na oddan obrazec. Vaše podatke obravnavamo skladno z uredbo GDPR. Več o varovanju podatkov.

Sporočilo ni poslano. Prosimo, izpolnite vsa polja.
© 2021 vilapodvin.si | O piškotkih
izdelava: ETREND
+386 (0) 8 384 34 70
Rezervacija sob
TripAdvisor
Darilni boni
Kulinarične ocene